Google Friend Connect
Making Money Online

Making Money Online
Making Money Online
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 February 2011

Mati Pucuk - Erectile Dysfunction

Mati Pucuk - Erectile Dysfunction

Di Internet http://groups.google.com.my/group/belajarseks

Mati pucuk atau erectile dysfunction (ED) adalah antara perkara yang ditakuti oleh golongan lelaki. Sekitar 2.2 juta lelaki Malaysia menghadapinya dan ramai pula menderita dalam senyap.

ED bermaksud ketidakupayaan seorang lelaki untuk mencapai atau mengekalkan ketegangan yang mencukupi dalam melakukan hubungan seks.

Ia boleh diketegorikan sebagai :-

- Keupayaan lelaki mencapai ketegangan
- Keras ketegangan yang dicapai
- Keupayaan mengekalkanya dan mencapai kepuasan seks

Apabila seorang lelaki ghairah seks. Zakar lelaki menjadi tegang apabila darah mengalir masuk ke dalam dua ruang yang dipanggil "corpora cavernosa". Ruang ini akan membengkak dan menekan salur-salur darah yang membawa darah keluar daripada zakar. Hasilnya darah diperangkapkan dan zakar akan terus menegang.

Apakah punca ED?

Banyak punca ED adalah daripada masalah kesihatan dan tidak menjaga kesihatan dengan cara yang baik. Antara punca ED adalah :-

Atherosclerosis, darah tinggi, kencing manis, sakit jantung, stroke, kecederaan saraf, stress dan kemurungan, peningkatan usia, pengambilan ubat-ubat tertentu, arak, rokok, pengambilan najis dadah dan kurang keyakinan diri.

Kebanyakan yang disenaraikan adalah masalah kesihatan yang boleh dielakkan sekiranya mengamalkan amalan kesihatan yang sepatutnya.

Terdapat pelbagai cara rawatan ED. Antaranya adalah pengambilan ubat, pelet intraurethral, rawatan vakum, suntikan penile dan implan penile.

Rawatan yang terbaik adalah penjagaan kesihatan. Amalkan permakanan yang sihat. Lebihkan sayuran hijau dan buah-buahan, kurangkan stress, rajin bersenam, berhenti merokok dan kurangkan pengambilan alkohol.

Perkara yang paling baik adalah dengan berjumpa dengan doktor dan berbincangnya.

Terdapat juga kajian bahawa senaman otot pelvis boleh meningkatkan kadar bertahan seorang lelaki. Cara senaman ini dilakukan adalah umpama anda menahan kentut. Tahan dan lepas berulang kali selama dan sekerap mana yang boleh. Perubahan akan dapat dirasai selepas tiga bulan bergantung kepada keadaan mati pucuk seorang lelaki. Ramai yang mula pulih ada yang tiada perubahan.

Namun senaman otot pelvis ini digalakkan bagi yang mati pucuk dan juga yang sihat. Bagi yang sihat senaman ini boleh memastikan kemampuan bertahan akan berpanjangan.

Sumber rujukan :-

Pelbagai sumber antaranya

Pamplet "Freedom to choose spontaneous Intimacy" tajaan Eli Lilly.
Pamplet "Live Vitra Life Speak to your doctor" oleh Bayer HealthCare.
Laman Dr Ismail Tambi http://www.drismailtambi.com/

Pengendali BelajarSeks

Blog Taman Wangi
http://groups.google.com/group/belajarseks
http://groups.yahoo.com/group/belajar_seks

Kitab Tajul Muluk Moden

Penyebab Adware, Spyware dan trojan dalam PC adalah kelemahan Internet Explorer. Gunakan Mozilla Firefox untuk melayari Internet. Lawati link dibawah.

http://safesurf.perempuanmelayu.info/

Untuk tidak ketinggalan sebarang Email daripada Kitab Tajul Muluk Moden ini sila sertai kumpulan Email terhad melulai sambungan dibawah

http://groups.google.com/group/belajarseks

Atau hantarkan email kosong kepada

No comments:

Post a Comment